Deset razloga zašto najmlađe moramo zaštititi od tehnologije

Mobilni uređaji sve su više prisutni u našim životima, te se sve češće nalaze i u rukama djece. Maloj djeci roditelji puštaju crtiće na mobitelima i tabletima, ili im daju da igraju igre kako bi si osigurali malo mira, dok djeca od 5-6 godina već imaju svoje vlastite mobitele.

No, znanstvena istraživanja o utjecaju takvih uređaja na razvoj mozga u djece razlog su za ozbiljnu uzbunu među roditeljima.

Pedijatrica Chris Rowan za Huffington post je predstavila deset najozbiljnijih prijetnji po razvoj djece, od kojih su sve utemeljene na ozbiljnim znanstvenim istraživanjima, te je pozvala sve roditelje, učitelje i vlade da se izbore za zabranu korištenja mobilnih uređaja djeci mlađoj od 12 godina.

1. Utječu na prirodni razvoj mozga

Između rođenja i druge godine života, djetetov mozak se utrostruči, a brzi razvoj mozga nastavlja se do 21. godine. Razvoj mozga u najranijoj dobi ovisi o podražajima iz okoliša. Kada se mozak u ovoj delikatnoj dobi izloži modernim tehnologijama, dolazi do promjena koje uzrokuju poremećaje koncentracije, otežano učenje, povećanu impulzivnost i smanjenu sposobnost samokontrole.

2. Odgađaju mentalno odrastanje

Kretanje pospješuje koncentraciju i sposobnost učenja, no korištenje tehnologije ograničava kretanje. Svako treće dijete danas kreće u školu s odgođenim mentalnim razvojem, s poteškoćama u pismenosti i postizanju rezultata.

3. Potiču debljanje

Televizija i videoigre povezane su sa sve češćom pojavom pretilosti. Djeca koja smiju imati elektronički uređaj u svojim spavaćim sobama imaju 30% veće šanse biti pretila. Svako četvrto dijete u Kanadi i svako treće dijete u SAD-u je pretilo.

4. Uzrokuju gubitak sna

Čak 60% roditelja ne nadgleda kako njihova djeca koriste tehnologiju, a čak 75% djece imaju uređaje u svojim spavaćim sobama. Isti postotak djece pati od kronične neispavanosti, što uništava njihovu sposobnost učenja.

5. Uzrokuju psihičke poremećaje

Pretjerano korištenje tehnologije povezano je sa sve većim stopama psihićkih poremećaja u djece, od depresije, anksioznosti, poremećaja koncentracije, poremećaja privrženosti, autizma, bipolarnog poremećaja, psihoza i problematičnog ponašanja. Svako šesto dijete u Kanadi dijagnosticirani je mentalni bolesnik.

6. Uzrokuju agresivno ponašanje

Nasilni mediji mogu uzrokovati agresivno ponašanje kod djece. Mala djeca danas su više nego ikad izložena fizičkom i seksualnom nasilju u modernim medijima. Brojne igre i televizijske serije prikazuju eksplicitne scene seksa, ubojstva, silovanja, mučenja i osakaćivanja. Sve veći broj djece nije u stanju kontrolirati svoje agresivne tendencije.

7. Dovode do “digitalne demencije”

Brzi medijski sadržaji, osim što mogu doprinjeti poremećajima pažnje, mogu dovesti i do smanjene koncentracije i slabljenja pamćenja, jer mozak čisti puteve koji vode do frontalnog korteksa. Djeca koja ne mogu zadržati pažnju na nečemu ne mogu ni učiti.

8. Uzrokuju ovisnosti

Kako se roditelji sve više i više vežu uz tehnologiju, udaljavaju se od svoje djece. Prema istraživanju iz 2010. godine, kada se djeca ne vežu uz svoje roditelje, mogu se vezati uz svoje uređaje, što može uzrokovati ovisnost. Svako 11. dijete između 8. i 18. godine ovisno je o tehnologiji.

9. Zračenje nije bezopasno

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kategorizirala je mobitele i bežićne uređaje kao rizik kategorije 2B (mogući karcinogen). U službenom priopćenju, WHO je upozorio da su djeca znatno osjetljivija od odraslih na zračenje, jer im se mozak i imunosustav još uvijek razvijaju.

10. Ovakva budućnost nije održiva

Način na koji su djeca danas odgojena i obrazovana uz tehnologiju više nije održiv. Djeca su naša budućnost, no nema budućnosti za djecu koja pretjerano koriste tehnologiju. Potrebno je hitno i zajedničko djelovanje kako bi se smanjilo korištenje tehnologije kod djece.