Prije osme godine djeca se ne znaju nositi s porazom, a s 12 godina već mogu pokazati talent koji treba poticati i pravilno usmjeravati.

Ako se djeca počnu natjecati prije nego što su emocionalno ili fizički spremna, vjerojatno je da će doživjeti stres i razočaranje, pa će odustati i zamrziti sport. Djeca mlađa od osam godina moraju imati slobodu da se igraju, istražuju te uče vještine bacanja, hvatanja i udaranja lopte, kao i skakanja, trčanja i plivanja bez pritiska.

Djeci treba puno pozitivne prakse prije nego što nauče gubiti. Ovisno o individualnom razvoju, djeca u dobi od osam do deset godina mogu se uključiti u sportska natjecanja koja su prilagođena djeci u razvoju. Ona će i dalje trebati pomoć pri suočavanju s razočaranjem.

U toj dobi dijete može isprobati različite sportove da vidi u kojem najviše uživa i za koju sportsku vještinu ima najbolje predispozicije. Školarci stariji od 12 godina mogu uživati u natjecanju i dalje razvijati sportske vještine. U ovoj dobi djeca već mogu pokazati talent za određeni sport. Učite ih kako se ponašati, kako reagirati na pobjedu i gubitak. Ne namećite im aktivnosti za koje nisu fizički spremna ili ne pokazuju dovoljno interesa.

Vi ste uzor vašem djetetu. Kad se natječe, dijete oponaša roditeljevo ponašanje. Ostanite mirni tijekom igre, bez urlanja zbog “nepravde” ili poraza, tako da vaše dijete može oponašati vaše pozitivne reakcije.

Tretirajte sport kao igru, ne kao posao ili sudbonosni ogled. Najvažnije bi trebalo biti da se zabavite i uživate u zdravom natjecanju.

Postavljanje pravih pitanja nakon igre i natjecanja pokazuje vašem djetetu što vam je važno u sportu. Ako pitate “jesi li pobijedio?”, vaše dijete mislit će da je najvažnije pobijediti. Ako pitate “jesi li se zabavio?”, on ili ona usvojit će važnost druženja i zabave.

Pomozite djetetu da se usredotoči na sportski zadatak umjesto na rezultat ili trofeje. Učite svoje dijete da se fokusira na postizanje gola ili poboljšanje osobnog rekorda umjesto na broj pobjeda i trofeja.

Vaše ambicije ne moraju biti ambicije vašeg djeteta. Djeca idu na sportska natjecanja iz različitih razloga – uživaju u natjecanju, sviđa im se biti dijelom tima, uživaju u izazovu postizanja ciljeva… Bitno je razlučiti – sportski rezultati i ciljevi vašeg djeteta su njegovi, a ne vaši.