Vrlo malo se zna o ovom “neuobičajenom” događaju. Naime, 2.12.2013., španjolski atletičar Ivan Fernandez Anaya nastupio je na cross-country utrci u Burladi. Držao je drugo mjesto, zaostajući za vodećim Abel Mutaijem – osvajačem brončane medalje na Olimpijskim igrama u Londonu, disciplina 3.000 metara sa preprekama.

Ulaskom u ciljnu ravninu, Fernandez je ugledao kenijskog reprezentativca – sigurnog pobjednika utrke – kako je greškom stao 10 metara prije cilja misleći kako je već prošao kroz cilj. Fernandez ga je brzo sustigao i, umjesto da hladnokrvno protrči kraj Kenijca, zastao je i rukama mu pokazao ciljnu liniju i osigurao mu pobjedu.

Nakon utrke, Fernandez je izjavio: “Iako su mi rekli kako bi mi pobjeda u ovoj utrci osigurala mjesto u reprezentaciji, ja to ipak nisam učinio! Jednako tako, mislim da sam više doprinio afirmaciji sporta i svoga imena ovim postupkom nego da sam pobijedio u utrci. I to je najvažnije!”

Danas, kako se stvari odvijaju na svim razinama – od politike, društva do sporta – gdje “sve postaje prihvatljivo”, fair play potez postaje samo glupa gesta! Na kraju je dodao: “Na žalost, malo se zna o ovom događaju i to je sramota! Po mom mišljenju, bilo bi lijepo objasniti djeci da sport nije samo ono što vide na televiziji: nasilni i nepotrebni udarci, namjerno ozlijeđivanje protivnika, pretenciozne izjave samozvanih zvijezda i prljavi potezi – SPORT JE VIŠE OD TOGA!