Prva takva igrica bila je Spacewar iz 1961. godine. Ta igrica bila je povlastica bogatih, no daljnjim razvitkom računalne igrice postaju svakodnevnica djece i odraslih. U današnje vrijeme postoji na desetke tisuća različitih igrica i više manje su dotupne svima. Igrice dijelimo po žanrovima, a to su akcijske, avanturističke, arkadne, horor preživljavanja, simulacijske, sportske i edukacijske. Kao i sve, računalne igrice imaju svoje pozitivne i negativne strane.

Pozitvne strane računalnih igrica

Edukacijske računalne igrice uvelike pomažu djeci u svladavanju slova, brojeva, općeg znanja, stranog jezika… Igrice koje simuliraju stvarni život uče djecu odgovornosti u donošenju odluka, organizaciji vremena, te brizi za druge. Simulacije sporta kod djeteta razvijaju natjecateljski duh, uče ga važnosti timskog rada i pravilima sporta. Neke igrice pomažu u razvoju logičkog zaključivanja, motorike i mašte.

Negativne strane računalnih igrica

Osim što prekomjerno korištenje računalnih igrica loše utječe na fizičko stanje djeteta (kvari vid, nepravilan položaj kralježnice), ostavlja i velike posljedice na njegovoj psihi. Većina igrica je prenasilna za djecu i time potiču agresivnost kod djece. Igrice izazivaju ovisnost i zatvaranje u sebe, odnosno ne društvenost.

Kako organizirati djetetovo slobodno vrijeme?

Možemo zaključiti da su igrice dobre za djecu ako se pažljivo odaberu i ako djete ne provede više od sat vremena dnevno igrajući ih. Nikako nije dobro da dijete cijeli dan provede za računalom, kao što neki roditelji dozvoljavaju. Za dijete je bolje da vrijeme provodi vani na sviježem zraku igrajući se s prijateljima. Bilo bi dobro kad bi vikendima organizirali odlaske u prirodu i tamo se družili sa svojom djecom, umjesto da vrijeme provedete u zatvorenom prostoru.