Taekwondo je umijeće obrane golim rukama i nogama, čiji korijeni sežu duboko u povijest Koreje i njenog naroda U svojem modernom obličju taekwondo se danas vježba u više od 180 zemalja svijeta kao borilačko umijeće, kao sustav samoobrane i prvenstveno kao olimpijski natjecateljski sport.

Taekwondo nudi razvoj pojedinca kroz izgradnju osobne psihološke stabilnosti uporabom fizičkih i tehničkih vještina te kroz usavršavanje suradnje s drugim ljudima u dijeljenju iskustava osobne izgradnje.

Složenica “taekwondo” je sačinjena od slijedećih riječi:

  • TaeKwonDoTae” koja ima značenje udariti nogom,
  • Kwon” koja znači udariti, probiti ili odbiti šakom,
  • Do” koja označava umijeće, odnosno put.

Osnovne elemente temeljnog taekwondo treninga prvenstveno čine učenje tehnika blokade i udaranja. Unaprijed aranžiranim pokretima za napad, blokadu i protunapad učenici se upućuju u načine uporabe ovih tehnika kao odgovora na različite vrste napada.

Drugi značajan čimbenik taekwondo treninga je izvršavanje formi (“poomse”), kojima se striktno aranžiranim serijama od 20 do 40 pokreta (blokada i udaraca) prikazuje zamišljena borba protiv grupe napadača.

Tehnike samoobrane u taekwondou osmišljene su kao odgovor na “ulične situacije” iz stvarnog života.

Taekwondo u osnovama treninga nudi odgojno iskustvo osobne izgradnje – treningom sportaši uče o sebi samima, o svojim sposobnostima, o načinima prevladavanja stvari koje su držali osobnim fizičkim ili umnim ograničenjima, te o putovima postizanja novih razina savršenstva.

Učenici dolaze u dodir s ljudima različitog podrijetla, starosti, socijalnog, etničkog, kulturnog i rasnog zaleđa, što predstavlja neprocjenjivo iskustvo multikulturne izgradnje na tragu uvažavanja i međusobne suradnje.

Uravnoteženi pristup životu, na kojemu je u izvornom taekwondou naglasak, čine tri glavna elementa:
– taekwondo trening,
– obiteljska i društvena odgovornost,
– odgovornost pojedinca u obrazovanju i radnim obvezama.

Taekwondo razvija osobnost u skladu i ravnoteži. Pojedinac napreduje fizički (“Tae” i “Kwon”) jednako koliko umno i duhovno (“Do”). Izravni dobici su duhovnost, ustrajnost, samodisciplina, samopouzdanje i samokontrola.

tehničari