Bliže nam se datumi polaganja za učeničke pojaseve pa upoznajmo po kojem su pravilu zasnovane boje pojaseva i njihova značenja.

Taekwondo pojasi imaju pet boja: bijelu, žutu, plavu, crvenu i crnu. Primarne boje su žuta, plava i crvena, a bijelo i crno prema filozofiji Yin i Yang označuju sunce i mjesec, dan i noć, početak i kraj. Pet boja zasnovano je na principu Yin-Yang, tumačenom kao temeljni princip kozmičkog reda koji omogućava akciju i reakciju svih živih bića, a rađanje i smrt svega živoga opisuje interakcijom pet komponenti, primjerice – vatre, vode, drva, metala i tla, ili pak – sjevera, juga, istoka, zapada i sredine.

U ljudskom je tijelu tih pet komponenti jednako srcu, bubrezima, plućima, jetri i slezeni.

Taekwondo sustav pojasa nekada je započinjao 9. Kup, a završavao 9. Dan. Devet predstavlja zbir pet spomenutih komponenti, te Neba, Zemlje, Yina i Yanga.

Sustav ima izvorište u istočnom vjerovanju da svi životni oblici dolaze iz Neba, žive na Zemlji, te se vraćaju od kud su došli.

Smanjenjem filozofskog udjela pri širenju taekwondo sporta u moderniziranim pravilima broj kategorija je povećan na 10. Kup sustav se od broja 10 spušta prema 1, a Dan sustav od broja 1 raste prema 10. Novaci započinju bijelim pojasom: bijelo označava rođenje, početak, prvotno vrelo. Bijelo je središnja od primarnih boja i njihov temelj. Podrazumijeva početak i kraj kao novi početak – vječno izvorište života i smrti. Žuto simbolizira novo rođenje, plavo preporod, crveno žudnju, a crno natjecanje. Pet boja ukazuju na neumoljivo napredovanje u ovladavanju umijećem i na koncu dovode do učenikovog rivalstva sa svojim velikim unutrašnjim – ja.

U simboličnom vezanju pojasa dva njegova kraja sastaju se na trbuhu poslije opisivanja dva kruga oko tijela. Završni čvor potom će oblikovati trokut – simbol jedinstvenosti osobe. Smisao tog čina je prikupljanje unutrašnje i vanjske energije u predjelu trbuha, da bi ju iskoristili primjenjujući vježbovne tehnike.

Obi-knot