Usavršavanje elektronskih oklopa predstavljalo je prekretnicu u razvoju Taekwondoa, međutim, trikovi i potezi koje neki borci prezentiraju, pretvorili su Taekwondo u neatraktivnu sportsku disciplinu. Neprirodni potezi tabanima (osim zadnjih bočnih udaraca) su glavni krivac za ovakvu situaciju. MasTKD je sačinio analizu kako bi se sagledalo i mišljenje svih sudionika u ovom sportu.

Samo nekoliko dana po završetku Svjetskog prvenstva u Taekwondou koje je prije nekoliko dana  održano u Rusiji, pojavila su se mnoga pitanja. Gledajući borbe, možete primjetiti da je «mačevanje nogama» i za ovaj sport neprirodne tehnike poput «majmunskog udarca» dominirale u gotovo svakoj borbi čime se stvorio imperativ prilagođavanja i promjene senzora na elektronskim papučicama.

Prvo moramo razjasniti problem. Potezi koji uništavaju dinamičnost Taekwondoa, su takozvani «mikro-udarci», drugim riječima, korištenje neprirodnih tehnika kako bi se iskoristili senzori na vanjskom bridu stopala čime je nastao, sada vrlo popularni, a izuzetno (u izvedbi) defektan – MAJMUNSKI UDARAC!

monkey kick

WTF je sa ciljem eliminiranja subjektivnosti koja je usko povezana sa faktorom ljudske pogreške, naglasak stavio na elektroniku, eliminirajući udarce šakom i tehničke bodove izvedbom zadnjih bočnih udaraca; unatoč svemu, WTF nije našao način za uklanjanje odgovornosti sa sudaca.

Važno je naglasiti da je Sudački Odbor WTF-a, uz podršku Predsjednika Odbora, Chakira Chelbata, primjenio specijalizirani i individualizirani edukacijski program za međunarodne suce, odabirući ih na temelju vještina prikazanih na seminarima i radionicama svrstavajući ih u kategorije u kojima su najbolji: pomoćni sudac, glavni sudac, sudac na video replay-a. Stalni porast učinkovitosti sudaca je rezultat uključivanja sudaca iz cijelog svijeta na međunarodne turnire kojima prethodi nekoliko dana stručnog seminara kako bi unaprijedili svoja već stečena znanja i kompetencije.

Na kraju krajeva, koncept uvođenja pretjerane tehnologije u sport ne čini se baš najboljom alternativom iako je sasvim jasno da je uvođenje video replay-a i bodovanja putem elektronskih oklopa učinilo takav pozitivan pomak u Taekwondou, tako da je on danas jedan od temeljnih sportova Olimpijskog programa!

Primarno, možda bi u ovom trenutku, a u smislu vraćanja atraktivnosti Taekwondou, bilo uklanjanje senzora na petama – dodatka koji je uveden kako bi se lakše registrirao bod postignut na elektronsku kacigu. Na drugom mjestu, bilo bi potrebno ukloniti elektronske kacige – iako je ovaj dodatak donio značajan napredak, sami rezultati primjene nisu ispunili očekivanja. Kako bi argumentirali ove tvrdnje, analizirati ćemo situaciju tijekom polufinalne borbe u muškoj kategoriji do 63kg, Gutierrez (Mex.) vs. Gonzalez (Spa.). Tijekom borbe, meksički borac je pravilno izveo udarac u glavu španjolca. Međutim, sistem nije registrirao bodove, a osim toga, budući da udarac nije bio u lice, zahtjev za video ponavljanjem je odbijen. Ovo je samo jedan od mnogih sličnih primjera.

Na kraju, ali vrlo bitno, senzori na tabanima i unutarnjem rubu stopala bi trebali biti uklonjeni jer jednostavnost potrebna za postizanje boda na elektronski oklop apsolutno umanjuje atraktivnost borbe. Razmatrajući ovu situaciju, prisjetimo se polufinalne borbe u muškoj kategoriji do 80kg; Aaron Cook vs. Damon Sansum. U fazi borbe za zlatni bod, Cook je napao lijevom nogom i što se dogodilo? Sansum je jednostavno ispružio nogu na na Cook-ov oklop, postigao zlatni bod i pobjedu.

Sukladno našoj (MasTKD) analizi, apsolutno je potrebno iz natjecanja maknuti elektronsku kacigu, papučice sa senzorima na petama, tabanima i unutarnjem bridu stopala.

Nakon podrobne analize svih borbi na proteklom Svjetskom prvenstvu i uzevši u obzir sve komentare diljem svijeta o ovoj temi, smatramo da bi ova intervencija Taekwondou vratila prijašnju atraktivnost. Sustavom edukacije koji primjenjuje i vodi Chakir Chelbat, svi suci bi bili dovoljno kompetentni dosuditi bodove u glavu i bodove postignute zadnjim bočnim udarcem jer na tom području nebi bilo senzora. Ovo bi prisililo borce da postižu bodove udarajući izravno i čisto u oklop, a neprirodni udarci poput «majmunskog udarca» nebi bili elektronski registrirani. Dakle, atraktivnost i dinamičnost Taekwondoa bi se vratila i uz elektronsku podršku. Kakva su vaša razmišljanja?

[wowslider id=”52″]