Često puta sportaši imaju iskustvo da im je veoma teško kontrolirati emocije ali i događaje na terenu. Igra se odvija veoma brzo, pritisak je golem, očekivanja rastu, pojavljuje se napetost i u opasnosti smo od pada performansa. Unutar svega toga veoma je lako pogubiti se i zaboraviti na važne stvari kao što je plan igre ili cilj koji želimo postići. Usvajanje rutina u ponašanju jedan je od načina kako si pomoći.

Situacija prva: Marko se nalazi na državnom prvenstvu i servira za 6:4. Osjeća pritisak na svom servisu, želi riješiti prvi set što ranije. Žuri vratiti se na osnovnu liniju i pod pritiskom zaboravlja pripremiti se za svoj servis. Na brzinu servira prvi servis koji odlazi u mrežu. Uzima loptu ponovno, osjeća da mu je ovo veoma važno, ruka mu se „skratila“. Ne uspijeva se oduprijeti mislima o duploj pogrešci, ne razmišlja kako i gdje će servirati već žuri u drugi servis koji ponovno završava u mreži. Unutar par minuta gubi i cijeli set.

Situacija druga: Ivan se nalazi na izvođenju jedanaesterca. Veoma malo je do kraja utakmice i Ivanov tim gubi 1:0. Protivnički navijači nastoje ga omesti. Buka je nesnosna. On zna da ima priliku vratiti svoju momčad u igru. Osjeća poglede suigrača na svojim leđima, pogledava semafor, svog trenera i tribine. Uzima loš zalet i još gore puca po golu. Promašaj, utakmica je izgubljena.

4fa4d5384600cc63e8dc4cce6bc5c7d0Nakon ovih primjera loše izvedbe, pokušajmo objasniti kako su Marko i Ivan mogli bolje reagirati u svojim situacijama. Rutine su kratke serije usmjerenih i namjernih ponašanja koja se vjerno izvode unutar sportske aktivnosti ili između poena (zavisno o vrsti sporta). Cilj rutina je poboljšanje efikasnosti izvedbe na terenu.

Rutine možemo podijeliti na one direktnog utjecaja (koji zbog svoje prirode i namjene ostavljaju jasan trag ne neku dimenziju sportske pripremljenosti – fokus, emotivno stanje, samopouzdanje) i rutine indirektnog utjecaja (one koje nemaju direktan utjecaj ne izvedbu, ali nam njihovo izvođenje dugoročno stvara osjećaj stabilnosti i sigurnosti).

Sportaši koji nemaju rutine lakše se dovode do situacije kada ih pritisak preplavi, gdje se orijentiraju na distraktore i pritom nisu fokusirani na ono što im povećava šanse za uspjeh. Formiranje rutina i pridržavanje istih pomaže u blokiranju neželjenih distrakcija i poboljšanju fokusa na relevantne dijelove igre.

Jedan od načina kako koristiti rutine jest podijeliti ih u 4 koraka:

  1. pozitivna reakcija – nakon završenog poena ili akcije usmjeriti se na positive self talk, govorom tijela pokazati svoju staloženost, smiriti se bilo da je poen osvojen ili izgubljen
  2. relaksacija – usmjeriti svoju pažnju na disanje, primiriti puls
  3. game plan – fokus na sadašnjost i detalje koji su nam važni za izvedbu, usmjeravanje prema sljedećem poenu ili akciji
  4. automatski pokret – zavisno o sportu, bilo koji znak koji nam govori da je sada vrijeme za prestanak razmišljanja i početak automatskog izvođenja aktivnosti

Možda na prvu ovo izgleda kao jako puno posla unutar malo vremena koji sportaši imaju, no uvježbavanjem, izvođenja rutine postaje sasvim normalan dio igre.

Dakako, ovo je samo jedan od načina na koji možemo formirati rutine. Način koji je najbolji jest onaj koji vama najviše odgovara. Ono što je važno jest da se rutina pridržavamo uvijek i u svim situacijama, ne samo kada „zagusti“ jer rutine su ono što nam pomaže održati fokus na stvarima koje su presudne za pozitivan ishod čak i pod stresnim okolnostima.